info
Nieuwsgierig? Google dan mijn naam eens.

Over mij

Boeken, boeken, boeken

Hoe het kwam

Eerst las ik over Atjeh in oude Indische damesromans. Een verloofde keerde terug met een halve linkerarm, een zoon bleef achter op Peutjoet, van een derde ontbrak elk spoor. De gelukkigen die terugkeerden, waren vaak gedecoreerd. En ik wist, Atjeh, dat was Van Heutsz.

"Waartoe dient het, officier te zijn, wanneer men van zijn vak niets leert kennen, dan het garnizoensleven in vredestijd? Het is altijd dezelfde routine, zonder uitzicht op verbetering, dan door ancienneteit; - maar in een werkelijken oorlog, zooals op Atjeh, gaat dat heel anders. Er zijn verscheidene van mijn kameraden, weinig ouder dan ik, die nu al de militaire Willemsorde hebben. Zie je, dat lacht mij toe; ik wil mij ook onderscheiden, en dat kan ik alleen dààr."

Anna de Savornin Lohman: Roem (1895)

Daarna kwam ik Van Heutsz tegen in het leven van de zendeling Johannes ("Pa") van der Steur. Hier was hij een suikeroom, die royaal met subsidies strooide en een oogje dichtkneep wanneer Van der Steur met de regels rommelde. Zo ontstond nieuwsgierigheid. Die veranderde al snel in fascinatie. Er waren enkele pockets over hem geschreven, bedoeld als biografie. Het ene bejubelde hem, het andere verguisde hem. Daarna las ik over Van Heutsz in de oude Indische kranten. Gaandeweg begreep ik wat een interessante man hij was. Zo omstreden, en kennelijk zo veel gedaan in een tijd die Nederland en Indië voorgoed heeft veranderd. Ik hoop een biografie over hem te kunnen schrijven.

Wilt u zelf Van Heutsz lezen?
Voor u heb ik dit gratis eboek gemaakt:

 

Ik ontvang ook de veldpost van Van Heutsz

(Af en toe en lekker kort)

Van de pen

Inmiddels staan er ruim twintig boeken op mijn naam, vooral maar niet alleen over geschiedenis, literatuur en Indië. Dat begon tijdens mijn studie Nederlands (universiteit Leiden; 1993 cum laude) en daarna ging het vanzelfsprekend verder. Ik leef van de pen. Naast boeken schrijf ik artikelen, columns en maak ik interviews. In januari 2014 promoveerde ik op de biografie van Melati van Java (1853-1927), ooit een beroemde vrouw in Nederland. Ik ben onderzoekster en schrijfster. Nieuwsgierig? Bezoek dan vilanvandeloo.nl. En zullen we vriendschap sluiten op Facebook?

vilan van de loo

Vilan van de Loo

"Heimwee naar Indië"

Boek Familie gebleven

"Zij bleven achtertoen Indië, Indonesië, werd"

Boek Lin Scholte

"Het leven in de kazernes"