info
De ene vraag roept de andere op. Dat blijf je houden.

Nota Geheim 1903

... en de Atjeh-rel van 1908

Wreedheden

Wat gebeurde er op Atjeh? Zijn er wreedheden begaan tijdens de oorlog? Wie is er verantwoordelijk?

   

Ontsporingen

Wie Atjeh zegt, zegt Van Heutsz. Voor het eerst is de man zelf aan het woord over Atjeh. Deze uitgave openbaart de brief op poten die Van Heutsz in 1908 naar Nederland stuurde. Hij neemt de nota van zijn toenmalige adjudant H. Colijn over. De latere minister-president van Nederland deelt het standpunt van zijn chef: wanneer je een koloniale oorlog voert, krijg je een koloniale oorlog, inclusief ontsporingen.
Alle grote en kleine pijnpunten staan in deze nota. Zoals: het doden van vrouwen en kinderen, of de troepen wel of niet met de trein mogen, kooien voor gevangenen, en het achterlaten van zieke koelies in vijandig gebied.

   

Fake news

Het grote pijnpunt ligt bij Van Heutsz, dan gouverneur-generaal van Indië. Er circuleren praatjes over zijn beleid inzake Atjeh. Roddels. Fake news, zeggen we nu. En daartegen moet hij zich verweren?
Zijn reactie is geladen. Van Heutsz schrijft sensationeel testosteron-proza. Direct, confronterend en hier en daar provocerend.

   

Voor wie is dit boek?

Te koop:

Inhoudsopgave
   

Uitgeverij De Clercq Zubli, 2017. Circa 50 pag. Ill. Prijs: 7,95 euro (+ drie euro verzendkosten)
ISBN 978-90-827720-0-5

artikelen, columns en persinformatie: klik hier    

Aanbieding!

Wilt u een gesigneerd exemplaar? Eventueel met opdracht? Dat kan. Stuur me een mail en ik sein de bestelinformatie terug. klik en mail
Bonus: bij uw gesigneerde exemplaar krijgt u twee prachtige Van Heutsz-stickers, die in geen enkele winkel te koop zijn.